Wetenschap

Achter de schermen van een raketlancering


Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding van velen. Het heeft iets mysterieus en onbereikbaar. Het wordt gezien als het summum van de wetenschap en techniek. Tijdens de lezing wordt een satelliet gevolgd op zijn weg naar de ruimte. We beginnen met de vragen “wat moet de satelliet eigenlijk doen?” en “waarom hebben we daar precies een satelliet voor nodig hebben?”. Daarna bekijken we hoe een satelliet eigenlijk werkt en hoe dit allemaal wordt getest als hij nog op de aarde staat. Er wordt ook uitgelegd hoe een raket werkt, welke wetten van de fysica de satelliet in zijn baan om de aarde houdt en wat er gebeurd achter de schermen van een raketlancering. Als laatste wordt de geluidsinstallatie luid gezet en kijken we naar een lancering van alle mogelijke kanten. 

Ook al kan ruimtevaart erg moeilijk en complex klinken. Met de juiste filmpjes, foto's en animaties wordt het echter zeer begrijpbaar. Het verhaal wordt doorspekt met humor en anekdotes.

Over mezelf: Stijn Ilsen is Master of Science in aerospace engineering. Hij werkt al meer dan 13 jaar in de ruimtevaart. Hij begon bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een studie voor een Europese bemande missie naar de maan. Daarna werkte hij voor Airbus/EADS aan de HERSCHEL ruimtetelescoop doorheen heel Europa. Nu werkt hij in Kruibeke aan de Belgische PROBA satellieten. De laatste tijd is hij veelvuldig te zien op radio en televisie.

 

Begeleiding

Stijn Ilsen is Master of Science in aerospace engineering

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Achter de schermen van een raketlancering gepland.
Terug naar overzicht