Actualiteit & Geschiedenis

Boekvoorstelling ‘kleine anti-geschiedenis van het populisme’ – Anton Jäger


Een van de meest gebruikte (en misbruikte) politieke termen van de laatste twintig jaar is populisme. Te pas en te onpas worden politici aangeduid als ‘populist’, of ze nou aan de linker- of aan de rechterkant van het politieke spectrum staan.
In het belangrijke verkiezingsjaar 2017, waarin brexit, de verkiezingen in Nederland, de Franse presidentsverkiezingen en de Bondsdagsverkiezingen plaatsvonden, was de opkomst van de ‘populistische’ krachten het belangrijkste onderwerp van debat.
Maar wat betekent populisme werkelijk?
Anton Jäger, talentvol onderzoeker aan de universiteit van Cambridge, volgt de sporen terug naar Amerika, waar het populisme werd geboren. Hij duidt oorsprong en betekenis, en schept zo de noodzakelijke helderheid in de politieke spraakverwarring.

 

Programma:

19u00: Welkom + introductie: Nele Hendrickx – uitgever De Geus

19u15: Anton Jäger geeft tekst en uitleg bij het boek.
Hij duidt oorsprong en betekenis van het woord ‘populisme’ en schept zo de noodzakelijke helderheid in de politieke spraakverwarring.

19u45: Duo-gesprek tussen Anton Jäger en Ludo Abicht.

20u15: Q&A

20u30: Drankje aangeboden door uitgeverij De Geus

Begeleiding

Anton Jäger: (1994) Is afgestudeerd in de ideeëngeschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Hij werkt er momenteel aan een dissertatie over het Amerikaanse populisme. Eerder studeerde hij politiek en filosofie in Essex. Hij schrijft tevens voor De Groene Amsterdammer, De Morgen, Rekto-Verso, Apache, Lava en De Wereld Morgen. Ludo Abicht: (1936) studeerde Klassieke Filologie (Centrale Examencommissie), Germaanse Filologie (RUG) en Filosofie (Nijmegen, Tuebingen). Dr. Germaanse Letteren met een proefschrift over de Praagse joods-Duitse auteur Paul Adler (U. Of Cincinnati, Ohio, VSA). Doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch en Berkeley (USA). Vanaf 1984 aan de UIA, het HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool, Antwerpen. Emeritus sinds oktober 2001. Daarna gastprofessor aan de UA en de Ugent en auteur van meer dan 20 boeken.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Boekvoorstelling ‘kleine anti-geschiedenis van het populisme’ – Anton Jäger gepland.
Terug naar overzicht