Actualiteit & Geschiedenis

De nieuwe rafelrand van Europa


De Europese Unie staat onder druk. Dreigende taal klinkt vanuit Moskou, onrust heerst in het Midden-Oosten en vluchtelingen wagen in gammele bootjes de oversteek vanuit Afrika. Autoritaire leiders en nationalisme zijn weer in de mode. Het Europese project kraakt in zijn voegen.

Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Trump in het Witte Huis en de aanstaande Brexit keren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich steeds verder af van het continent. Terugkijkend op de geschiedenis is dat niet de eerste keer dat ze dat doen. Maar de cruciale vraag is: kan de Europese Unie nu wel zonder hen? 

In De rafelranden van Europa beschreef historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven eerder al de interactie met Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika door de eeuwen heen. Daarmee wierp hij licht op de drijfveren van de spelers op het Europese toneel. Nu duikt Van de Wijdeven dieper in de geschiedenis van Europa's langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Is de 'Anglosfeer' de nieuwe rafelrand van Europa? En moeten we ons daar zorgen over maken?

 

Begeleiding

Ivo van de Wijdeven, historicus en politiek analist

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen De nieuwe rafelrand van Europa gepland.
Terug naar overzicht