Kunst & Cultuur

Het witte doek kleurt rood: De mythes en morele panieken rond filmgeweld


Is de hedendaagse beeldcultuur gewelddadiger dan voorheen, en vanaf wanneer vinden we geweld precies aanstootgevend? In deze lezing worden enkele denkkaders aangeleverd om filmgeweld en de maatschappelijke reacties hierop te beschouwen.

Gewelddadige inhoud lijkt alomtegenwoordig binnen het hedendaagse film- en televisielandschap. Menig blockbusterfilm is gestoeld op principes van spectaculair geweld en ook binnen onze bredere beeldcultuur is er geen tekort aan bloedvergieten. Het verbeelden van dergelijke geweldsdaden ligt regelmatig aan de grondslag van morele panieken en maatschappelijke debatten. Hierbij worden gestelde geweldsdagen in de realiteit vaak teruggekoppeld naar representaties binnen populaire film. Maar over wat praten we werkelijk wanneer we het over filmgeweld hebben? Is de hedendaagse beeldcultuur gewelddadiger dan voorheen, en vanaf wanneer vinden we geweld precies aanstootgevend? In deze lezing worden enkele denkkaders aangeleverd om filmgeweld en de maatschappelijke reacties hierop te beschouwen.

Lennart Soberon is gepassioneerd filmliefhebber en doctoraal onderzoeker aan de vakgroep communicatiewetenschappen te Universiteit Gent. Daar is hij verbonden aan het CIMS (Centrum voor Cinema- en Mediaonderzoek) en doet hij onderzoek naar vijandbeelden in film. Hij is ook medeoprichter van cinefiel collectief Kinoautomat en geeft filminleidingen en lezingen voor verschillende culturele organisaties doorheen het land.

Begeleiding

Lennart Soberon , filmliefhebber en onderzoeker vakgroep communicatie wetenschappen UGent, hij is ook verbonden aan het CIMS.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Het witte doek kleurt rood: De mythes en morele panieken rond filmgeweld gepland.
Terug naar overzicht