Wetenschap

Evolutie naar intelligentie in de kosmos


Bestaat er al dan niet intelligent leven in de kosmos buiten onze planeet? Ik heb het niet over ‘leven’ tout court, want dat is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, maar over intelligentie, bewustzijn of noem het voor mijn part zoals je wilt. We weten hoe dit op aarde geëvolueerd is, maar is dit voor herhaling vatbaar in de kosmos?

Men kan zich leven voorstellen op allerlei planeten. Leven is een cyclus van opbouw van organische moleculen die dan worden geconsumeerd door afbrekers tot de uitgangsproducten die weer beschikbaar worden voor synthese. Zo is de cyclus gesloten en gaat de kringloop van het leven verder, zowel op andere planeten als op aarde, evolutie inbegrepen. Maar daarna komt de aap uit de mouw. Hoe pas je zenuwstelsels in binnen dit proces en de evolutie naar intelligentie?

Hoe is het leven tot bewustzijn gekomen? Er blijken zelfs boeiende varianten op het thema te zijn. Maar dit is de evolutie op onze planeet. Hamvraag blijft of dit voorstelbaar is op andere planeten. Dit komt aan bod in deze lezing.

 

Begeleiding

Prof. dr. Johan Mertens, evolutionair bioloog & gedragsgeneticus, UGent

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Evolutie naar intelligentie in de kosmos gepland.
Terug naar overzicht