Kunst & Cultuur

Magnum Opus

Het leven van Johannes, Hubert, Lambert & Margaretha Van Eyck

Voor de eerste maal wordt het leven van Jan Van Eyck en familie te boek gesteld in een biografische roman. Hubert zou graag tegen de wil van zijn vader kunstenaar worden, maar het succes blijft uit tot hij een grote opdracht krijgt in Gent.  Zijn zuster Margaretha heeft een gouden zangstem maar worstelt met haar liefdesleven; zij troost zich door haar broers bij te staan.  Lambert heeft ook schildertalent maar een traumatische gebeurtenis in zijn tienerjaren zorgde voor een neurotische ingesteldheid.  Van Johannes zijn de meeste biografische gegevens gekend. We volgen hem vanaf zijn geboorte tot zijn overlijden, met alle gekende gebeurtenissen uit zijn leven verweven tot een verhaal dat  tevens een beeld geeft van de tijd waarin hij leefde.

Nieuw is het gegeven dat Jan Van Eyck zijn broer geportretteerd heeft op het geheimzinnige Tymotheus-portret in de National Gallery te Londen. Het portret dateert immers van 10 oktober 1432, nadat sinds 6 mei van hetzelfde jaar het Lam Gods  in Gent was geïnstalleerd. Ongetwijfeld wou Johannes zijn broer Hubert, die bijna zes jaar eerder was overleden, vereren in een getrouwe herinnering, ‘Leal souvenir’ zoals op het werk vermeld staat.

Opgevat als een soort dagboek kan het werk als een episodische roman gelezen.  Het genre is een zelden toegepaste vorm van de  biografische roman, namelijk fact-fiction voor de kenners. 

En mensen die graag reizen zullen te weten komen hoe dit in de 15e eeuw heel wat meer inhield dan tegenwoordig.

 

Begeleiding

Raymond Corremans studeerde o.a. economische geschiedenis te Antwerpen bij professor Theo Luykx en was werkzaam als administrator bij de stad Antwerpen district Hoboken. Specifiek over Jan Van Eyck heeft hij zich jarenlang bezig gehouden met diens leven en werk waarvoor zowat alle literatuur over dit onderwerp is verzameld en bestudeerd geworden. Op het gebied van de lokale geschiedenis heeft hij 2 werken op zijn naam: ‘De straten en straatnamen van Hoboken’, 1991 en ‘Sorghvliedt, van buitenplaats tot districtshuis’, 1997.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Magnum Opus gepland.
Terug naar overzicht