Verre verhalen naaste buren

Israël-Palestina 2019: Verkiezingen zonder democratie?


Een publiek debat georganiseerd door “Een Andere Joodse Stem” en Elcker-Ik centrum

 

Israëli’s als Palestijnen zullen binnenkort vol spanning de resultaten van de geanticipeerde verkiezingen in Israël afwachten. Slechts de helft van de bevolking onder Israëlisch bewind zal kunnen deelnemen aan deze oefening in democratie. Een Andere Joodse Stem organiseert twee weken voor deze verkiezingen een debat over de toekomst van Israël-Palestina, rekening houdend met mogelijke veranderingen in het politieke landschap.

Is het einde van het Netanyahu-tijdperk in zicht? Zal een potentiële vervanger verandering brengen? Wat is de impact van de wereldwijde groei van rechtse autoritaire leiders op de Israëlische politiek? Welke rol spelen Palestijnse burgers in deze verkiezingen, en breder gezien in de Israëlische maatschappij? Welke invloed hebben de verkiezingen op de Palestijnen onder beleg in Gaza of op de onderdrukte kantons in de Westelijke Jordaanoever?

Over deze en andere vragen zullen Azar Dakwar, Itamar Shachar en Yael Brakin zich buigen.

De discussie zal in het Nederlands en het Engels plaatsvinden. 

Azar Dakwar is een Palestijnse én Israëlische burger. Hij schrijft over de Palestijnse politiek in Israël en doet een doctoraat in Politiek en Sociaal Denken aan de ‘Brussels School of International Relations, University of Kent’. In het recente verleden is hij actief geweest in verschillende burgerbewegingen en in hogere onderwijsinstellingen in Palestina/Israël.

Itamar Shachar werkt als Marie Curie postdoctoraal onderzoeker bij de Afdeling Antropologie, Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Faculteit Sociologie van de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksfocus richt zich onder meer op de politieke etnografie en de sociologie van de Israëlische maatschappij. Hij ijvert via verschillende organisaties voor vrede en gelijkheid in Israël/Palestina en is lid van “Een Andere Joodse Stem”.

Yael Brakin werd in 1958 in een Israëlische kibboets geboren, en verhuisde naar België toen ze 20 was. Ze is maatschappelijk werker en is sinds 10 jaar coördinator van het Elcker-Ik Centrum. Ze is lid van “Een Andere Joodse Stem”.

De discussie zal in het Nederlands en het Engels plaatsvinden.

Begeleiding

Azar Dakwar is een Palestijnse ťn IsraŽlische burger. Hij schrijft over de Palestijnse politiek in IsraŽl en doet een doctoraat in Politiek en Sociaal Denken aan de ĎBrussels School of International Relations, University of Kentí. In het recente verleden is hij actief geweest in verschillende burgerbewegingen en in hogere onderwijsinstellingen in Palestina/IsraŽl. Itamar Shachar werkt als Marie Curie postdoctoraal onderzoeker bij de Faculteit Antropologie, Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Faculteit Sociologie van de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksfocus richt zich onder meer op de politieke etnografie en de sociologie van de IsraŽlische maatschappij. Hij ijvert via verschillende organisaties voor vrede en gelijkheid in IsraŽl/Palestina en is lid van ďEen Andere Joodse StemĒ. Yael Brakin werd in 1958 in een IsraŽlische kibboets geboren, en verhuisde naar BelgiŽ toen ze 20 was. Ze is maatschappelijk werker en is sinds 10 jaar coŲrdinator van het Elcker-Ik Centrum. Ze is lid van ďEen Andere Joodse StemĒ.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Israël-Palestina 2019: Verkiezingen zonder democratie? gepland.
Terug naar overzicht