Spiritualiteit & Religie

Je geneesmiddel bevindt zich in jou, maar je weet het niet


Marc Colpaert vertaalde dit boek van prof. William Chittick

Prof. William Chittick is tegenwoordig een van de meest gerespecteerde auteurs rond de leer en de praktijk van het soefisme. Zijn boeken over Rumi en Ibn Arabi behoren wereldwijd tot de standaardwerken over het soefisme. Marc Colpaert leerde de leefwereld van het soefisme in de jaren 80 en 90 in Pakistan kennen dankzij de gastvrijheid, de hints en de steun van goede moslimvrienden. Het was een springlevende en zeer diverse wereld die floreerde vóór de komst van het salafisme en de Taliban.

De ontroerende en intense ervaringen van die dagen hebben hem nooit meer losgelaten. Dankzij de genoemde vrienden kwam hij in contact met het werk van professor William C. Chittick (New York), die heel zijn leven wijdde aan de ‘werkelijkheid’ van het soefisme en daarvoor de oudste bronnen in de islamitische wereld ging opzoeken, bestuderen en vertalen. ‘Vroeger had het soefisme geen naam, maar was het een werkelijkheid’, schrijft hij. Nu heeft het een naam, maar je moet zoeken naar de werkelijkheid achter de naam. Die zoektocht maakt William Chittick in dit boek. Die verloren werkelijkheid gaat over het pad van de liefde, een nooit eindigende dans, een visioen. De auteur delft naast Rumi en Ibn Arabi onbekend gebleven auteurs op en laat ze aan het woord.

Marc Colpaert  wil met deze vertaling een verdrongen filosofie, een fantasierijke kosmologie, een bijzondere antropologie en een hoopvolle werkelijkheid ter sprake brengen vanuit de oudste ‘soefi’-bronnen.

Begeleiding

10 euro Met Marc Colpaert (1945) is cultuurfilosoof en auteur van ‘Tot waar de beide zeeën samenkomen. Verbeelding: een sleutel tot interculturele opvoeding’ (2007). Met cineast Laurent van Lancker maakte hij een webdocu Diwans.org over de dialoog tussen Goethe en Hafiz(2013). Hij vertaalde uit het werk van Thierry Verhelst o.a. ‘Als ik zwak ben, ben ik sterk’,(2014). Met Barbara Mertens vertaalde hij het testament van de vermiste jezuďet Paolo Dall’Oglio ‘Uit liefde voor de islam, in het voetspoor van Paolo Dall’Oglio’.(Prijs voor het beste religieuze boek in 2016). ‘Soefisme, een kennismaking’ (2019) nodigt moslims en niet-moslims uit om ons met de oude moslimbronnen op een andere wijze te verbinden.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Je geneesmiddel bevindt zich in jou, maar je weet het niet gepland.
Terug naar overzicht