Actualiteit & Geschiedenis

Een dure vrede


Voor de Eerste Wereldoorlog was België de op vijf na grootste industriële macht ter wereld. Overal ter wereld legden Belgische firma's spoorwegen aan en reden Belgische treinen en trams, tot in. Belgische firma's bouwden de Parijse metro en legden de Oriënt Express aan. De beurs van Brussel was een van de tien belangrijkste beurzen ter wereld. 
Aan die periode van ongekende welvaart kwam een bruusk einde toen Duitse legers in augustus 1914 België binnenvielen en liet het land kaalgeplukt achter, België was zijn voormalige status als industriële grootmacht voor altijd kwijt.

Begeleiding

Mark De Geest (1951) is regisseur, programmamaker en weet alles over de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte als televisieregisseur bij de openbare omroep en was coŲrdinator van het VRT-project 2014-18 De Grote Oorlog 100 jaar. Ook lag hij aan de basis van de dramaserie In Vlaamse Velden (2014) waarvoor hij tevens het basisverhaal schreef. Zijn boek Brave Little Belgium (2014) is een meeslepend en verhelderend werk over BelgiŽ tijdens de Eerste Wereldoorlog. In nauwe samenwerking met historica Sophie De Schaepdrijver schreef en regisseerde hij onder dezelfde titel ook een vierdelige documentaire voor Canvas, die onderscheiden werd met de tweejaarlijkse IAMHIST Michael Nelzon Prize (VS). In zijn meest recente boek Een dure vrede (2018) onderzoekt de historicus hoe de eerste wereldoorlog het einde betekende van BelgiŽ als economische grootmacht.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Een dure vrede gepland.
Terug naar overzicht