Talking & Acting Urbanity

Rebelse plekken


Rebelse plekken’ kleuren stap voor stap de wereldkaart in. Walter Lotens zoekt die plekken op in Frankrijk (de Larzac, Notre-Dame-des-Landes – ZAD, Saillans, Loos-en-Gohelle en Grenoble) en in Spaanse ciudades rebeldes zoals Barcelona en Madrid. Nabijheid en herkenbaarheid maken kleine, maar ook grote steden tot een uitgelezen schaal om samen-leven te organiseren. Hij trekt bovendien de oceaan over naar Latijns-Amerika, de bewaarplaats van sociale mechanismen, die bij ons onder een moordende economische ratrace ondergesneeuwd zijn: het Buen Vivir, de wateroorlog in Cochabamba, de fábricas recuperadas in Buenos Aires en de Zapatistas in Chiapas.
 
Op rebelse plekken wordt de boeiende kunst van het organiseren van hoop beoefend: met vallen en opstaan rijzen daar de contouren van een andere wereld op. Walter Lotens volgt en beschrijft deze ontwikkeling met grote zorgvuldigheid.

Begeleiding

Walter Lotens, moraalfilosoof, Latijns-Amerika watcher en freelancer voor www.dewereldmorgen.be en www.uitpers.be schrijft over bewegingen van onderuit van het Antwerpse Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterlotens.net).

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Rebelse plekken gepland.
Terug naar overzicht