Kunst & Cultuur

Buurtfoyer Zuid


Beste buren, buurtbewoners, vrienden & vriendinnen,
 
Op zondagnamiddag 24 NOVEMBER presenteren we jullie een nieuw Buurtsalon in onze Buurtfoyer ZUID @ Centrum Elcker-Ik, met een stel kersverse artiesten.
 
Staan die dag op het programma, ter vreugde en vermaak: 
 
1) wijsgerige betovering met 'ERNST LÖW IS SOCRATES'
 
Ernst Löw is in de eerste plaats performer. Zijn tweede natuur dwingt hem tot schrijven. Het toneelstuk 'Ernst Löw is Sokrates' is een door de acteur zwaar bewerkte versie van Plato’s befaamde 'Apologie van Socrates’.
 
In de monoloog is Löw de Griekse wijsgeer Socrates die een toespraak houdt, waarin hij zich voor een rechtbank moet verantwoorden. Hij wordt immers beschuldigd van 'het ontkennen van de Goden'. Aangezien Socrates vele volgers heeft, wordt hij gezien als een gevaar voor de maatschappij. De inhoud van dit eeuwenoude, oorspronkelijk Griekse toneelstuk is heel actueel, vooral dan het deel waarin Socrates de Atheense politiek aanvalt en belachelijk maakt. Zijn visie op politiek, populisme, democratie, maatschappij en mens-zijn prikkelt en doet de toeschouwers nadenken.
 
Enkele reacties:
 
Damiaan De Schrijver (acteur, STAN, o.a. ‘De Ronde’ en ‘Callboys')“Om 12 uur, op zondag 26 mei, de dag van de verkiezingen, zag en hoorde ik vriend en collega Ernst Löw op het Conscienceplein te Antwerpen voor drie man, een hond en een paardenkop zijn apologie van Sokrates opvoeren. Met luide stem en tegen de wind in. Deze profetische redevoering was zeer aangrijpend omdat het weer de juiste woorden op het juiste moment zijn. Vandaar de vraag van alle medewerkers van Poquelin II, met steun van Toneelhuis, aan Ernst om zijn apologie speciaal voor het Bourlapubliek te willen hernemen. Welkom.”
 
Stijn Van Opstal (acteur, Olympique Dramatique, o.a. ‘Met man en macht’ en ’Tabula Rasa')“Om 13 uur, op zondag 26 mei, de dag van de verkiezingen, telefoneert Damiaan De Schrijver me, een kort helder gesprek dat hierop neerkomt: ik heb iets bijzonders gezien - Ernst Löw voert in openlucht de apologie van Socrates op - het heeft me geraakt - ga het alstublieft snel zelf kijken - en of we hem een podium kunnen bieden in de Bourlaschouwburg? Ernst was een van mijn meest bevlogen meesters op de toneelschool. Socrates, de grondlegger van de westerse filosofie, ooit ter dood veroordeeld voor het uitdragen van zijn wereldbeeld, Plato zijn leerling die op het proces zijn verdedigingsrede neerschreef, getiteld de 'Apologie van Socrates’. Deze monoloog werd ooit mythisch opgevoerd door de al even mythische Julien Schoenaerts; maar dit alles kende ik enkel van horen zeggen, niet van het zeggen zelf. Nu krijg ik een herkansing: 'Ernst Löw is Socrates' komt naar de Bourlaschouwburg! Welkom.”
 
2) Afro-Burundese muziekmagie met JEREMIE HAKESHIMANA TRIO

Jérémie Hakeshimana, beter bekend onder de artiestennaam YELE, kon enkele jaren geleden niet meer terug naar zijn geboorteland Burundi na de promotie van een documentaire over de rebellen daar. In zijn thuisland was Jérémie een wereldberoemd muzikant, arrangeur, componist, talenscout en gevierd muziekproducer, wat hem de bijnaam de 'Quincy Jones van Burundi' opleverde. Al van jongsaf was hij gebeten door muziek, hij maakte zelfs een gitaar uit een melkpoederdoos om toch maar te kunnen spelen. 
 
Naast zijn beroep als geluidstechnicus in de Antwerpse cultuurcentra (en in die hoedanigheid ook vaak aan de slag als geluidsman tijdens de buurtsalons in onze Buurtfoyer ZUID), moest hij in België zijn muzikale carrière helemaal opnieuw opbouwen. Dat belette hem niet om al samen te werken met artiesten als BALOJI, SIOEN en trompettist BART MARIS (Think of One, Jaune Toujours), met zijn band in het voorprogramma van AXELLE RED te spelen en zijn vijfde cd 'COEUR DU TAMBOUR' uit te brengen. Op dit album vind je ook de muziek terug die Hakeshimana componeerde voor de Belgische kortfilm ‘NA WEWE’ (Ned.: 'Jij Ook') van regisseur Ivan Goldschmitt, die in 2011 genomineerd werd voor een OSCAR in de categorie 'BESTE KORTE SPEELFILM'.

Jérémie speelt gitaar en piano, zingt met een opmerkelijke warme stem en vertelt graag verhalen over zijn liedjes en zijn geboorteland. 
Zijn stijl is een mix van traditionele Afro-Burundese muziekstijlen, gekruid met een sterke jazz- en bluessound. Deze namiddag wordt hij bijgestaan door zijn vertrouwde kompanen René op percussie en Tair op basgitaar.
 
Maak je op voor een traktatie voor hoofd, hart en heupen!
 
De toegang is nog steeds GRATIS, maar we hebben max. 100 plaatsen ter beschikking. 
 
Als je er zeker wil bij zijn, schrijf je je best vandaag nog in!
 
Hoe meer zielen, hoe meer vreugde - bedankt om deze info te verspreiden en te delen met je buren en vrienden!
 
Van harte welkom,
 
Yurek, Piet, Chris en Felix, Buurtfoyer ZUID. In vreugdevolle samenwerking met CULTUURANTENNE DISTRICT ANTWERPEN en Centrum ELCKER-IK.
 
PS:We besteden veel tijd en energie aan de programmatie van deze namiddagen. Uit respect voor de artiesten en de aanwezigen kan dit Buurtsalon dus enkel worden meegemaakt als één geheel. Gelieve je enkel in te schrijven als je ook werkelijk komt en ontneem aub geen plaats aan mensen die wel trouw opdagen. Als je je inschrijft en 2 x niet komt opdagen zonder verwittiging kunnen we je inschrijving een volgende keer niet aanvaarden.

Praktische info

Aanvangstijd: 14 u. stipt, de deuren zwaaien open om 13. 30 u.

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Buurtfoyer Zuid gepland.
Terug naar overzicht