Talking & Acting Urbanity

Inspraak Samenspraak


INSPRAAK SAMENSPRAAK: INEOS WILL FALL

Ineos is een Brits energiebedrijf dat schaliegas gebruikt bij haar activiteiten. De multinational heeft plannen om in Antwerpen een gaskraker te bouwen waar ethaangas omgezet wordt in ethyleen en een fabriek om propyleen te produceren. 400 jobs erbij klopt het Antwerps bestuur zich op de schouder, maar tegen welke kost? Het verhaal van Ineos is er een dat schadelijk is voor mens, natuur en waar een politiek onfris geurtje aan hangt.

Op 5 januari werd door Make Noise For Climate, Youth for Climate, Students for Climate Red Fox, Extinction Rebellion, Animal Resistance en andere bezorgde burgers actie gevoerd tegen Ineos onder het motto ''Ineos will fall''. Een spreker van deze groep zal op Inspraak/Samenspraak het kader schetsen van het waarom van de actie, waarom verzet tegen Ineos (en andere bedrijven) nodig is, wat de politieke kant is van het verhaal en wat de sterktes zijn van een gemeenschappelijk front. Op het daarop volgende groepsdebat wordt er van mening gewisseld over de impact van zulke acties, van waarom het verzet tegen Ineos een zaak is of kan zijn van verschillende bewegingen, en wat er nog kan worden ondernomen.

Inspraak - Samenspraak zijn een reeks interactieve gespreksavonden waar we via creatieve vormen van inspraak en samenspraak met elkaar en experten in debat gaan over maatschappelijke, politieke en sociale onderwerpen waar mensen van wakker liggen. Door uitwisseling en dialoog willen we elkaar informeren, sensibiliseren en mobiliseren om actief te participeren in de publieke ruimte. Zo ondersteunen we het weerwerk tegen een samenleving waarin het beleid verzuurt, verhard en vervreemd van de menselijkheid en democratie en burgerschap lege dozen dreigen te worden.

De avond wordt opgenomen en uitgezonden tijdens Redactietijd op Radio Centraal en achteraf beschikbaar gemaakt als podcast. Dit is een samenwerkingsverband tussen Climaxi Antwerpen, HART BOVEN HARD - Antwerpen, Elcker-Ik-Centum en Radio Centraal.

Moderatoren: Bert de Keyzer, Luis Munoz

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Inspraak Samenspraak gepland.
Terug naar overzicht