Steunbetuigingen aan Elcker-Ik van vrienden en sympatisanten

 

In volle Coronacrisis beslist Jan Jambon zonder overleg om de subsidies van Elcker-Ik centrum vervroegd stop te zetten. De Vlaamse Regering geeft misschien geen moer om socio-cultureel en maatschappelijke werk maar wij wel. Samen tonen we hoe belangrijk Elcker-Ik is en gaan we op zoek naar oplossingen! N.C.

 

In Elcker-Ik heb ik de cursus Koran, wijsheid en schone raad, gegeven. Mijn collega’s uit diverse levensbeschouwingen gaven ook lezingen en workshops. Elcker-Ik is een maatschappelijke fabriek waar openheid en sociale cohesie wordt gegenereerd. Onderwijzers, filosofen, poëten, wetenschappers, buurtbewoners, breidames en -heren zijn hier geweest. Als ik Jan Jambon was, dan zou ik juist meer investeren in deze organisatie. O.N.

 

Minister Jambon wil geen subsidies meer geven aan de Antwerpse Vormingsinstelling Elcker-Ik centrum. Dit is een belangrijk laboratorium voor maatschappelijke vernieuwing. Met de nieuwe burgerbeweging Grootouders voor het klimaat vonden we er meteen een onderdak. De zoveelste beweging die van deze infrastructuur gebruik kan maken. H.V.D.

 

Ik leerde hier Illich en Achterhuis kennen. En nog veel meer. Midden jaren 80 mocht ik hier de K van Komputer geven aan het begin van het digitale tijdperk. De laatste keer dat ik er kwam was voor de fototentoonstelling van de zoon van de vriendin van mijn papa over Belgische fritkoten. Natuurlijk moet Elcker-Ik blijven. En Elcker-Ik zal blijven. Het is een virus. Een subsidie-lock down krijgt zoiets niet klein. S.N.

 

Mijn eerste kennismaking met Elcker-Ik ligt zeker al bijna 30 jaar terug, heb er Turkse cultuur en geschiedenis gevolgd bij Nesrin. Het was zo goed meegevallen dat ik door de jaren heen zeer vele, verscheidene cursussen en evenementen daar heb gevolgd. Deze socio culturele, multi ontmoetingsplaats in Antwerpen mag echt NIET verdwijnen! P.S.

 

Voor een hele generatie was Elcker-Ik dé plek waar alle taboes konden doorbroken worden, gedebatteerd, gestudeerd, gedoceerd. Alle nieuwe initiatieven waren er welkom. Ik heb er eindeloos acties gepland, les gegeven, plezier gemaakt. De eerst vrouwenwerking, gay werkgroepen, vredesgroepen, ecogroepen, enzovoort vonden er onderdak. Laat dat dak bewaard blijven! M.T.

 

Elcker-ik mag niet verdwijnen. Het is een tempel van cultuur bereikbaar voor elk budget! R.D.

 

Ik ken Elcker-ik al sinds de jaren negentig als een plek waar radicaal ecologisch en gematigd ecologisch verzet samen hun plaats hebben gevonden. Het is al tientallen jaren zo. Het karakter van Elcker-ik mag niet verdwijnen. R.G.

 

Geboorteplaats van Drukkerscollectief De Wrikker cvba, thuishaven voor Aktie Strohalm, daarna omgedoopt tot LETS Antwerpen-Stad vzw, de plaatselijke ruilkring voor Antwerpen.

Dé plek voor vele vergaderingen en muzieksessies, trefdagen en ontmoetingen, debatten en voorstellingen, hapjes en drankjes, verzet en feest! Enzovoorts.  E.V.

 

Van Elcker-Ik herinner ik me vooral de Volkskampen, verhelderende en actuele info en debatten over de vredesbeweging, de milieubeweging, de derde wereld-beweging. Wat ook belangrijk is: de dag van vandaag zorgt Elcker-Ik voor lessen Nederlands voor talloze nieuwkomers en ook ATLAS stuurt mensen die ze niet zelf kunnen helpen naar Elcker-Ik. Elcker-Ik is dus een opvangnet voor wie dreigt tussen de mazen van het net te vallen. Elcker-Ik moet blijven. F.J.

 

Toen een café nog een kafe was en cultuur nog kultuur was. Kafe Stad in de Breughelstraat, begin jaren tachtig: de moeder van alle talkshows. P.P.

 

Zoveel activiteiten, de gehandicaptenwerking, de start van het gehandicaptenvervoer  het boekenwinkeltje, opstart van het Oost-Westcentrum, macrobiotiek. Bouwkampen, creatieve cursussen. Veel herinneringen en nu vergaderplaats met grootouders voor het klimaat.

Zo'n monument laten we ons niet afpakken! K.P.

 

Heb er jaren cursussen gevolgd, over de meest diverse onderwerpen. Onuitwisbare kennis opgedaan. Prachtig. Die kans moet blijven. F.M.

 

Ben er zelf nog veel geweest. Was een baken van hoop. Veel mooie herinneringen. Veel mooie bewuste mensen. En Elcker-Ik moet blijven natuurlijk. B.V.

 

Elcker-ik, ik was er kind aan huis in de jaren 80. Nu kom ik er nog af en toe voor een optreden of zo. Het gevoel is er dan weer. Het gevoel van engagement. We mogen dit niet zomaar laten verdwijnen. M.W.

 

2003: als nieuwkomer ging ik wekelijks naar Elcker-Ik voor de conversatiegroep Nederlands met vrijwilliger Frank a.d.h.v. een artikel in de krant Wablieft. Toen ik zelf anderstalige nieuwkomers begon te begeleiden stuurde ik ze ook naar dit centrum, waar er steeds een open en sociale sfeer heerste. G.C.

 

E-I is eigenlijk een geestelijk gezondheidscentrum, een broodnodige ontmoetingsplaats voor reflectie en opbouw, E-I is basismateriaal, cement en gist voor onze samenleving - juist nu we net meer in het fysieke en geestelijk welzijn van onze maatschappij moeten investeren! P.H.

 

Uitgerekend op een ogenblik dat wij 50 jaar bestaan en met grootse toekomstplannen aan een nieuwe cinquantenaire willen beginnen, krijgen wij als beloning een zware financiële nekslag toegediend. De Minister-President vergist zich echter: de veerkracht van een 50-jarige overlever kan niet zo makkelijk gebroken worden. Wij blijven wat wij altijd zijn geweest: een broeikas van nieuwe ideeën, een leverancier van hefbomen aan hardnekkige maatschappelijke wrikkers in de marge en een pionier in het ontwikkelen van nieuwe organisaties. Bewegingen van onderuit laten zich immers niet ringeloren. In die wetenschap zetten wij nu onze nieuwe cinquantenaire in. Niet in mineur, want wij zijn met velen. Dat weten wij. W.L.

 

Volgens mij is er in Antwerpen potentieel om bepaalde organisaties in stand te houden, op voorwaarde dat velen hun steentje bijdragen. Misschien is dat een naïeve gedachte, maar ik hoop van niet. D.W

 

We hebben net nood aan plekken die inspireren, verbinden en ruimte geven. Het straffe verleden van Elcker-Ik toont gelukkig dat tegenwind de wind uit de zeilen kan nemen, maar het pionierswerk niet klein krijgt. En dat stelt me gerust. A.V.

 

Elcker-Ik zit diep in mijn hart. C.W

 

Terug